post

Кабинетът предвижда през 2015 г. по европейските програми да бъдат открити процедури за предоставяне на безвъзмездно финансиране на обща стойност над 6,8 млрд. лева, съобщиха от Министерския съвет.

Проектите на Индикативни годишни работни програми за следващата година на инструментите с европейско финансиране в България са съгласувани на заседание на специализирания Съвет за координация по управлението на средствата от ЕС към Министерски съвет.

Председателят на съвета – вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончевобясни, че се обмисля план да бъдат отворени авансово някои схеми, които да се финансират заемообразно с пари от националния бюджет. В противен случай финансирането от новия програмен период ще се забави дотолкова, че да има риск не само 2014 г. да бъде нулева по отношение инвестирането на средствата от ЕС у нас, коментира Дончев.

Годишните работни програми дават реалния старт на изпълнението на оперативните програми в България за периода 2014-2020 г. Предложените в тях дейности са индикативни и обхващат тези части от програмите, които са вече твърдо договорени с Европейската комисия.

От „Дондуков” 1 посочват, че схемите, чрез които предстои да бъде предоставено безвъзмездно финансиране директно на бенефициентите, касаят проекти за пречистване на отпадъчни води, управление на отпадъците, превенция от наводнения и свлачища, развитие на регионални пътища, регионална образователна инфраструктура и др. Предвидени са и процедури за рехабилитация на жп линията „Пловдив-Бургас”, АМ „Струма” – Лот 3 „Благоевград-Сандански”, изграждане на трети метродиаметър на метрото в София и др.

Процедурите, които ще предоставят финансиране чрез подбор на проекти, обхващат дейности в сферите енергийна ефективност в малки и средни предприятия, подобряване на производствения им капацитет, подкрепа за иновации в предприятията и други. Става ясно още, че се предвиждат още схеми за модернизация на научната инфраструктура, развитие на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени, както и включване на деца със специални потребности в образователния процес.

Чрез подбор на проекти ще бъдат финансирани също и процедури за насърчаване на устойчивото рибарството и устойчивите аквакултури, подкрепа на общата политика в областта на рибарството, както преработване на продуктите от риболов и аквакултури, допълват от правителствената информационна пресслужба.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *