post

Отчуждаване на имоти бави проекта за Северната скоростна тангента на София. Причината е, че собственици на земя, през която трябва да минава трасето, в кварталите Илиянци, Требич, Бенковски, Враждебна, Орлановци и Малашевци, отказват да приемат обезщетението, предлагано им от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Първоначално хората трябваше да получават по 1 лв. на квадратен метър земя. В крайна сметка обаче от ведомството увеличиха обезщетението на 20,05 лв. на квадрат. Към момента вече има заведени 500 дела от собственици, които искат по-голяма компенсация. Това е и причината вече 10 месеца да не стартира строежа на тангентата, пише “Преса”.

Въпреки че от АПИ са гарантирали значително по-високо обезщетение от първоначално обявеното, все още обаче някои собственици отказват да дадат съгласие, потвърждава председателят на агенцията инж. Лазар Лазаров.

„Северната тангента е едно от големите предизвикателства за нас. Обектът се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. и задължително трябва да бъде приключен до края на 2015 г. В противен случай тези 240 млн. лв., необходими за изграждането на 17-километровата отсечка, остават за сметка на националния бюджет“, коментира той.

През септември стана ясно, че отчуждаването на терените, през които ще минава столичната Северната тангента ще минават по бързата процедура. „Поискахме от съдебните власти делата, заведени от собствениците на терени, които се отчуждават по трасето на Северната тангента на София, да минат по процедурата за бързо производство”, казва инж. Илияна Захариева, която е член на Управителния съвет на АПИ. „Целта ни е те да си минат по реда, но да се издърпат във времето”, допълва тя.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *