post

Изпълнителните директори и мениджърите “Покупки” на 31 големи фирми от седем държави с общ оборот от 5,1 млрд. евро ще участват в тазгодишното издание на Български икономически форум, обяви на пресконференция в БТА днес председателят на Форума Георги Табаков. Той се открива на 3 декември.

За първи път в 15-годишната история на събитието стартът му ще бъде даден от бизнеса в лицето на съоснователя и главен изпълнителен директор на Телерик Васил Терзиев. “Надяваме се добрият пример да бъде заразителен, защото сделката за Телерик е може би най-положителното бизнес събитие в България през последните години”, коментира Табаков. По думите му Форумът ще бъде място, на което в края на тази много сложна година ще се срещнат не само политическият и финансов елит, но и големите български вносители и износители. Табаков зададе риторичния въпрос защо все още в България няма продукти, с които да се идентифицираме навън, продукти-емблема на страната ни. Този проблем е провокирал организаторите да поканят специалисти в областта на маркетинга и рекламата, обясни той, цитиран от БТА.

Табаков изрази надежда, че търсените от фирмите-купувачи стоки в 7-8 различни сектора ще бъдат изработени у нас или в съседните държави, от които също има проявен голям интерес към Форума.

Според Георги Табаков България започва годината с фалстарт, заради това, че голяма част от Оперативните програми няма да заработят. Това означава липса на свежи пари в икономиката и и ние се надяваме да започне сериозна дискусия с политиците по тези въпроси, посочи той.

Представителите на Българо-сръбската търговска камара уточниха, че от регистрираните 31 фирми 11 са сръбски и три – черногорски. Една от тях е с дейност корабостроене и има интерес от закупуване на алуминий и други материали за корабостроенето. Други фирми са специализирани в дейности като производство на осветителни тела, пластмаси, медицината и фармацевтиката.

Дванадесет партньори от 7 държави ще участват в проекта Агростарт, в рамките на Български икономически форум. Основната тема, който той ще обсъжда е – подкрепата на малките и средни предприятия в сектора животновъдство и рестениевъдство, информира Кристина Златанова, координатор на проекта и администартивен директор на Форума.

Трима министри са потвръдили участието си в Български икономически форум – на регионалното развитие и благоустройствното Лиляна Павлова, на финансите Владислав Горанов и на икономиката – Божидар Лукарски. Форумът ще бъде открит от проф. Стийв Ханке с лекция за световните финансови тенденции и финансовата ситуация в България. Министрите на финансите и на регионалното развитие ще се включат през втория ден, когато програмата ще бъде разделена на три части – финанси, еврофондове и външна търговия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *