post

Очаква се 120 км нови магистрали да бъдат пуснати в експлоатация от следващата година. Това каза  министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова пред участниците на четвъртия дискусионен форум на тема “Строителството през 2015 г. – перспективи и предизвикателства. Възможностите през новия програмен период 2014 – 2020”. Председателят на управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров уточни, че става въпрос за участъци от “Марица” и “Струма”, предаде “Фокус”.

Сред другите пътни участъци, които би трябвало да вляза в експлоатация през 2015 година, са обходите на Габрово и Монтана и западната дъга на околовръстното на София. “След 2015 г. участъците, които са ни приоритет са скоростният път Видин – Ботевград, автомагистрала “Калотина”, пътен възел “Люлин” – “Бояна”, тунелът под връх Шипка при Габрово и скоростният път от Русе до Велико Търново”, уточни Лазаров.

Сериозни пътни ремонти през следващата година ще има и в София, като става въпрос за общо 6 километра булеварди. “Продължаваме с рехабилитацията на “Цариградско шосе”, в реконструкция е бул. “Монтевидео”, бул. “Витоша” в пешеходната зона, “Дондуков”, “Прага”, “Козлодуй”, “Сливница” при моста на Захарна фабрика”, съобщи на конференцията зам.-кметът на София Любомир Христов.

Заместникът на Фандъкова уточни, че където има релсов път, ще се рехабилитира и той, за да може по линиите да тръгнат нови трамваи. През 2015 г. надеждите са с пари от ОП “Транспорт” за започне строителството на третата линия на метрото.

Освен парка около НДК, който вече се обновява, модернизации ще има “Западен парк” и “Северен парк”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *