post

Европейската комисия, в лицето на еврокомисаря по регионална политика Корина Крецу e подкрепила създаването на Министерство на турзма и изготвянето на стратегическа визия за развитие на туристическия ни отрасъл с хоризонт до 2020 г. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова след срещата си еврокомисар Корина Крецу.

Според комисията с изготвянето на такъв европейски документ ще могат да се конкретизират приоритетите и нуждите на сектора и максимално да се използват възможностите на европейското финансиране

Важно е да има ясна визия и конкретна пътна карта за бъдещото развитие на туристическата ни индустрия и това е един от нашите основни приоритети, подчерта Ангелкова. Стратегическият документ трябва да бъде готов до края на 2015 г., за да може министерството да се включи като бенефициент в усвояването на европейските финансови средства през следващите години, информира infostock.

На срещата са обсъдени още и възможностите за създаване на специални финансови инструменти за туристическата индустрия. Според Ангелкова е необходимо да се идентифицират всички възможности, чрез които да се подпомагат  инициативите на бизнеса и да не се разчита само на директно европейско финансиране.

В рамите на посещението си в Брюкел министър Ангелкова и заместник-председателя на ЕК Кристалина Георгиева са обсъдили спецификата на финансирането в сферата на туризма и как максимално добре да бъде промотирана България като целогодишна туристическа дестинация с уникална природа и специфични дадености – балнео и СПА услуги, биопродукти и др.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *