post

При санирана цяла сграда сметките за отопление ще се понижат с около 50-60%. При саниране на един апартамент понижението на сметките е в рамките на 20%. Това каза арх. Здравко Генчев, който е експерт по темата. По думите му при преброяването през 2011 година е отчетено, че 16% от домакинствата вече са направили изолация на жилищата си, докато 30% са подменили дограмите си, което е показателно, че процесът по обновяване на старите жилищни сгради вече се осъществява.

Експертът припомни, че разходите по саниране на жилищни сгради ще бъдат покрити с планирания бюджет, осигурен чрез заем от Българската банка за развитие. Той допълни, че проектът предвижда да бъдат покрити изцяло разходите по дейността. Нещо повече- ще бъдат разпределени и средства по започвани вече проекти по обновяване на многофамилни жилища в рамките на предишната оперативна програма- „ дори и на тях ще бъдат заплатени тези 25%, които трбяваше да финансират”, коментира пред Bulgaria On Air Георгиев.

Той посочи още, че предвиденият бюджет в рамките на 1 млрд. лв. ще стигне за саниране на около 5 хиляди от общо 70 хиляди панелни и желязо-бетонни жилищни сгради у нас. Експертът посочи, че бюджетът за саниране на цяла сграда е около 200 хиляди лева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *