post

Сдружение “Граждани на София” настоява центърът на София да стане пешеходна зона. Градът трябва да бъде оставен на пешеходците, а по булевардите “Цар Освободител”, “Васил Левски”, “Георги Сава Раковски” да спрат да преминават автомобили, заяви архитект Димитър Димитров от сдружението.

Според архитекта центърът на София е нужно да се превърне в една от най-уютните и спокойни градски зони, каквито има във всички европейски столици. Димитров е на мнение, че движението на автомобили в центъра пречи на туристите да преминават спокойно, предава БТА.

По думите му Столична община унищожава елементи от градската среда, които са станали емблематични и създават предпоставки за публичен живот. Като пример архитектът посочи езрото в кв. Дружба, което е унищожено заради строителството на метрото.

Димитров припомни и провала на София в битката за Европейска столица на културата през 2019 г. и попита защо никой не си е подал оставката след този неуспех. “Основните причини са проблемите с Ларгото и Лъвов мост, както и липсата на концепция за развитието на културата на столицата”.

Около Лъвов мост са били унищожени много голямо количество архитектурни артефакти, посочи той. Изградено е било метрото, но над земята са останали проблемите с пешеходците, велосипедистите, а в южната част, точно пред лъвовете, се формирало уникално задръстване, твърди Димитров.

Все още няма заложена работа по създаването на единна концепция по културната идентичност на София, каза още архитектът.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *