post

„Ще бъдат създадени регионални звена в Пловдив на Българската агенция за инвестиции (БАИ) и на Изпълнителна агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП)“. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски  след среща с кмета на Пловдив Иван Тотев,  Областния управител Розалин Петков и кметове на населени места от региона, свързани с Тракия икономическа зона (ТИЗ).

Това ще помогне да се презентира зоната на форуми и изложения, както и местната икономика и индустрия, поясни Лукарски.

Представителите на зоната поискаха помощ от правителството за изграждане на инфраструктурата към зоната и по-специално кръгово движение на входа и Голямоконарско шосе, което свързва зоната с града.

Според кмета на града Иван Тотев създаването на звена в Пловдив ще допринесе за икономическото развитие в региона.

Тракия икономическа зона (ТИЗ) е един от най-мащабните икономически проекти на България. Тя обединява шестте индустриални зони в района на Пловдив. Досега във всички зони на ТИЗ са инвестирани над 1 милиард евро. ТИЗ се осъществява върху площ от 10 700 000 м², от която 3 250 000 м² вече е заета.

От старта през 1995 г. на първата индустриална зона „Марица“ досега са привлечени над 100 инвеститори, от тях 80 чужди, разкрити са над 12 000 работни места. Инициатори на ТИЗ са Сиенит Холдинг, дивелъпър на индустриални зони, и КЦМ, производител на цветни метали, заедно с 9 общини.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *