post

Подготвят се законодателни промени, които ще изменят отговорностите в банковата и финансовата система на страната и ще подобрят контрола над сектора. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на среща на правителството с бизнеса. По думите му ще има промяна в отговорността на колективните надзори и засилване на контрола върху системата. Според него решението за относителната независимост на регулаторите показва слабости.

“Би било полезно да има колективно вземане на решение, за да сме сигурни, че “ядреното куфарче” няма да е само в ръцете на един човек”, каза Горанов, цитиран от iNews.

За да се върне доверието в банковата и финансовата система, първо трябва да има доверие в държавата. Случилото се с “Корпоративна търговска банка” (КТБ) не е чисто банков казус, а е “липсвала държавност, която да действа”, смята финансистът.

Според него кризата с банката е показала още, че обществото няма имунитет да забелязва натрупването на диспропорции. В същото време въпреки неудачите, случилото се с банката с отнет лиценз не е разклатило цялата финансова система, успокои финансовият министър. “Финансовата система е стабилна или поне хората смятат така”, обясни Горанов.

Той посочи, че едва 2% от гарантираните по закон влоговете, изплатени на клиентите на КТБ, са напуснали банковата система.  “Всичко, което ще се случи оттук нататък е за добро и пазарите връщат доверието си. Правителството продаде вчера шестмесечни ДЦК на лихва 0,16 процента”, подчерта той.

Няма да се правят промени в данъчната система, тъй като моделът е добър, смята Горанов. Според него мястото на България е в еврозоната и това е въпрос на стратегически приоритет. Горанов каза още, че конкретно решение за пенсионната система все още не е взето и дебатите текат.

“При слаба държава и слаб капиталов пазар трябва да сме уверени, че ресурсът се управлява така, че да не плащаме пенсиите чрез данъци”, поясни той.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *