post

Туристическият сектор е основен двигател на работните места и заетостта, съставен е предимно от малки и средни предприятия и е експортно ориентиран, което допринася за много по-голямата косвена полза от тези инвестиции. Това каза министърът по туризма Николина Ангелкова, която участва в кръгла маса „Туризмът като икономически фактор“ в Мадрид.

Участниците във форума подкрепиха мнението й и се обединиха около тезата, че инвестициите в инфраструктура, които подобряват условията за туризъм, трябва да са с предимство.

Според министър Николина Ангелкова трябва да се създават и по-добри условия за регионално сътрудничество в туристическия сектор на Европейския съюз, които да подобрят конкурентоспособността и проникването на европейските туристически услуги на перспективни далечни пазари.

По време на форума стана ясно, че през последната година, по данни на Световната туристическа организация, се наблюдава ръст от 14,8% приходи в сферата на туризма в света. Испания бележи най-голямо увеличение от 7%, което я нарежда на 3-то място по брой посещения и на 2-ро – по приходи.

Министър Ангелкова е на посещение в Испания за участие в откриването на едно най-големите международни туристически изложения FITUR`2015 (International Tourism Trade Fair). То ще се проведе от 28 януари до 1 февруари 2015 г. в изложбения център „Хуан Карлос І” в Мадрид.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *