post

С близо 20% са се повишили сделките с жилищни имоти през втората половина на 2014 година. Това каза изпълнителният директор на “Адрес” Георги Павлов на персконференция за тенденциите в сегмента. По думите му активността нараства, а интересът на все повече хора към вложение в имот се завръща.

“Може да се каже, че покупката на качествен имот днес е най-добрата “пасивна” инвестиция”, коментира Павлов. По думите му в следващите месеци ще ставаме свидетели на все по-голяма активност от страна на купувачите и на повече сделки.

Според изпълнителния дииректор на “Адрес” съвсем скоро пазарът може да усети липсата на качествени имоти. Тук идва ролята на инвеститорите, които трябва да започнат свои нови проекти, каза Павлов. В голям процент от случаите обаче се оказава, че нормативните изисквания забавят, понякога и с години, реализацията на определени проекти. Затова тук трябва да се намеси държавата, за да може този процес да бъде облекчен и издаването на необходимите документи да става за 3 месеца, а не за три години.

Като проблем, който трябва да се реши Павлов посоич въпросите с етажната собственост. “Има много стари кооперации в центъра на София, които се рушат, защото не се поддържат от страна на собствениците. Това са имоти, които никога няма да загубят стойността си и не могат да се заменят, затова е важно да се реновират”, коментира той.

„Действително банковата криза затвърди усещането, че имотът е най-сигурната разумната алтернатива за запазване на стойността на парите”, казва Калоян Богданов, маркетинг мениджър на “Адрес”. Като доказателство за активността на купувачите той посочи освен растящия брой сделки, така и нарастващия интерес към по-голями и простирни жилища. Именно в този сегмент – на три стайните апартаменти, се наблюдава най-голям ръст при сделките – с 8% спрямо 2013 г.

„Днес цените на големите по площ апартаменти са много по-достъпни. В края на 2014 година 100 кв.м са на стойността, на която можеха да се купят не повече от 65 кв.м в сходен район през 2008 година, например”, обяснява Калоян Богданов. „Стремежът на голяма част от домакинствата да се сдобият с по-голямо и по-качествено жилище успя да се осъществи през 2014. Това е причината за 10% ръст на двойните сделки спрямо предходната 2013”, казва още Богданов.

Други фактори за това са растящата финансова стабилност на домакинствата в годините след кризата и убеждението на част от българите, че скоро цените няма да бъдат така ниски.

Отчетливата активност на жилищния пазар прозира и в ръста на броя сделки на по-високи нива. Интересът към имотите до 50 000 евро спада спрямо 2013 година, посочват от АДРЕС. В същото време броят покупки на цени между 50 000 и 100 000 евро расте с около 4%, а сделките за над 100 000 евро заемат с 5% по-голям дял спрямо 2013 година.

Изток, Гео Милев, Иван Вазов, Лозенец са сред най-предпочитаните квартали в столицата през 2014 година. Цените в на отделни имоти в тези райони изпревариха центъра на столицата, който загуби част от популярността си с увеличаването на трафика и нарастващата липса на нови проекти. Квартали като Младост и Лозенец продължиха да привличат вниманието на клиентите поради по-високата си комуникативност, а южните райони традиционно останаха във фокуса на купувачите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *