post

Ще бъде направен нов опит за продажбата на активи на врачанския завод “Химко” АД(4CK). След неуспешния опит за продажба през март 2014 г., сегашната начална цена ще бъде 22 818 822 лв., или с около около 6 милиона лева по-малко. Стъпката на наддаване ще бъде 1 млн. лв.

Ще се продава всичко. От сградите, кулите и производствените инсталации до чашки за ракия, пердета, панерки за хляб и кофи за боклук, пише сайтът kmeta.bg. Търгът ще се проведе на 6 март в административния корпус на завода във Враца, обявил синдикът на публичното дружество Росица Томова.

Печелившият някога торов гигант беше приватизиран през 1999 година. Тогава 57 процента от акциите на завода бяха продадени за 1 милион стари лева на американската компания “Ай Би И транс ъф Ню Йорк”. Малко след това собственикът на фирмата Юрий Литвиненко бе осъден в Съединените щати и дори влезе в затвора. Последва прехвърляне на собствеността на кипърски офшорки, което не можа да го реанимира и в 2005 година предприятието фалира. А съдът го обяви в несъстоятелност заради дългове в размер на 160 милиона лева – основно към “Булгаргаз” и НЕК, припомня изданието.

По време на кабинета “Орешарски” министърът на икономиката Драгомир Стройнев обяви, че се заема с възраждането на “Химко”. Българският енергиен холдинг дори регистрира дружеството “Енергийна инвестиционна компания” ЕАД, което се очакваше да бъде използвано за придобиване на фирми, които тогавашните управляващи планираха да съживяват.

Ставаше дума именно за “Химко” и за радневското машиностроително предприятие “Ремотекс”. Стойнев дори даде да се разбере, че държавата ще наддава за “Химко”, но на втория търг, когато цената падне с известните още тогава 6 милиона лева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *