post

До октомври месец Лот 2 на автомагистрала „Струма“- между Дупница и Благоевград, може да бъде пуснат за движение, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в интервю за агенция „Фокус“.

“Това е много дълъг участък, почти 40 км и много сложен – с два тунела, с около 20 съоръжения, премествания и т.н. Имаме индикации, че е възможно още октомври месец да пуснем основното движение по това трасе и направление, а довършителните работи да останат до декември какъвто е срокът на договора”, разяснява Павлова. Археологическият обект, който беше открит е важен, а работата по него трябва да приключи през летните месеци.

„Ще направим необходимото с допълнително финансиране по проекта да бъде запазена част от тази археология – за това да бъде изградена една специална стена, която да остави част от археологическите разкопки, да ги експонира и покаже”, добави Лиляна Павлова.

По въпроса с тол таксите регионалният министър каза, че до 2017 – 2018 г. използването на пътищата в страната ще се заплаща чрез винетки. “Това, което предлагаме и имаме договор със Световна банка, е да се изготви детайлен анализ на съществуващата система, на трафика, на приходите, на пътищата и да се направи бизнес моделиране за това какви са възможните варианти за прилагане на друг вид заплащане”, обяснява Павлова.

Регионалният министър посочи, че ще се премине към по-справедливо заплащане на използваните пътища. „Който пътува най-много, който най-много един вид руши, защото тежките камиони най-много компрометират настилката, да плаща повече. Това е едната страна на нещата и тук не трябва да има притеснение в българските граждани – за тези, които карат леки автомобили”, казва тя.

По думите на Лиляна Павлова може да се очаква леко поскъпване на винетките. „Тогава може би ще се покачи леко цената на винетката, но нека да кажем, че тя не е качвана от 5 години”, допълва тя.

„Тол-таксата, е за случаите, когато имаме определен участък, изграден от километър А до километър Б – определени километри, изградени от инвеститор, който предварително е платил за тяхното изграждане, на принципа изграждам, оперирам, трансферирам. Да уточним, че става дума само за нови пътни участъци, за да бъде изграден и построен такъв”, коментира още министърът.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *