post

Проектът на Закон за електронна идентификация ще бъде публикуван за обществено обсъждане в началото на март 2015 г. Това съобщи заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов на откриването на семинар за споделянето на опит между България и страните от „Вишеградската четворка по въпроси на електронното управление.

Работната група за подготовка на нормативния акт положи сериозни усилия да създаде един съвременен проект, който е базиран на Европейския регламент от 2014 година, добави заместник-министърът.

Валери Борисов припомни, че преди 2 години Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията успешно реализира пилотен проект за електронна идентификация. „За съжаление резултатите не бяха използвани, до този момент нито една администрация не промени системите си, така че да даде възможност за достъп до нейните данни и услуги с електронна идентификация“, коментира заместник-министър Борисов.

По думите му, правителството полага усилия да навакса изоставането, което е натрупано през изминалата година и половина. Електронното управление не е възможно без средство за цифрова идентификация на гражданите и бизнеса, каза още заместник-министърът.

Днешният семинар бе открит от вицепремиера по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова. В рамките на събитието експерти от изпълнителната власт, както и представители на компании от България, Словакия, Полша, Унгария и Чехия представиха опита си в електронното управление.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *