post

Българската академия на науките (БАН) ще предоставя експертна помощ на Министерството на икономиката при повеждане на важни реформи и изготвяне на закони като Закона за иновациите. Това заявиха след подписване на споразумение за сътрудничество между двете институции председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров и министърът на икономиката Божидар Лукарски, съобщи БТА.

„Освен че академията е националният изследователски център и център на духовността, тя играе и роля на център на експертност“, каза Воденичаров. БАН желае да помогне на правителството да се възстанови нормалния стопански живот в България, добави той.

По думите му България е най-бедната държава в ЕС, защото не произвежда и трябва институциите да си сътрудничат, за да се промени това.

„Моето мнение е, че дълги години управлението на страната бе забравило тази експертност, която имат хората в БАН“, каза от своя страна министър Лукарски.

„Разчитаме, че не само Министерство на икономиката, но и правителството ще може да разчита на активната помощ на научната общност в страната, защото реформи не могат да се правят без експретиза, а центърът на експертност е точно тук“, посочи той.

Лукарски уточни, че икономическото министерство още днес ще направи първата работна среща с Института по икономика към БАН. „Ще разчитаме на тях за взимане на правилните управленски решения“, добави той.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *