post

До края на годината парламентът трябва да приеме изцяло нов закон за обществените поръчки у нас. Работата по подготовката на закона е свършена на 85 процента, съобщи вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.

Той посочи, че изработването на нов закон за еврофондовете е инициирано от него през 2012 година и това отговаря на въпроса дали го подкрепя. Работи се усилено по финалната версия на текста и Дончев се надява проектът да бъде на вниманието на народните представители преди средата на годината, съобщи Дарик.

Освен това се работи и по изцяло нов закон за обществените поръчки, който също трябва да бъде в парламента в рамките на настоящата година. Крайният срок за транспониране на новите евродирективи по темата е пролетта на 2016 година. „Имаме задачата да приключим много по-рано. Става дума за изцяло нов текст, а не за поредната кръпка в закона”, коментира Дончев.

Освен да транспонира текстовете на новите директиви на ЕС, законът цели „да внедри всички научени уроци”. Задача на експертите, които работят по текста, е законът да е толкова прост и разбираем, колкото може да бъде, защото анализите показват, че голяма част от грешките, които се правят, не са обезателно само и единствено плод на злонамереност, каза Дончев. По думите му грешки се правят поради изключително сложната, дори на моменти объркана законодателна рамка, която имаме.

Вицепремиерът изрази надежда законът да бъде факт преди края на годината, за да влезе в сила от началото на 2016-а.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *