post

Очаква ни труден летен сезон, каза министърът на туризма Николина Ангелкова в предаването “Преди всички” на БНР. Тя подчерта, че туризмът е приоритет на правителство и неслучайно има Министерство на туризма.

Според Ангелкова, браншът трябва да се обедини, за да се използват средствата от Европейския съюз, да се подобри качеството на продукта.

Ангелкова не се се ангажира с точни цифри за спад в отрасъла, като посочи, че още е много рано да се правят категорични прогнози за очаквания спад и уточни, че към момента представителите на туристическия бранш се разминават в прогнозите си за очакван спад на руски и украински туристи. Очакванията им варират от 40% до 80%.

„Нашият туристически пазар не е само Украйна и Русия и отливът на туристи не зависи от България, нито е причинен от България. Нашите междинни данни показват засилен интерес от страна на Германия с 5%, Полша – 6-7%, Литва и Латвия около 40%, от нашите съседи средно между 5 и 10%, от Франция имаме засилен интерес от 4 – 5%. Това е в сравнение с предходните години”, обяви прогнозните данни на Министерството на туризма.

Ангелкова припомни, че туристическият бранш е 100% частен и пакетите се определят от бранша, не от държавата. „Ние, където можем да помагаме – ще го направим. Стартирали сме процедура за облекчаване на визовия режим за Русия, Украйна, Беларус, Казахстан, Армения”, посочи министърът на туризма.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *