post

В Гърция е започнало разследване за корупция срещу компанията “Актор”, която е изпълнител на отсечката Сандански-Кулата на АМ “Струма”. Според информация на македонската телевизия Телма причината за раследването е даване на подкупи на официални лица в Македония, с цел да получат договор за строителство на магистралата Демир капия – Смоквица.

“Гръцката компания е дала подкупи на официални лица в БЮРМ, с цел да получат договора на стойност 270 млн. евро”, се казва в най-новия доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, пише iNews.

Строителните работи по този проект започнаха през 2012 г. Гръцката компания спечели търга, въпреки че нейната оферта беше най-висока, посочва телевизията. Според доклада, в корупционната сделка са включени лица от филиала на компанията в Македония, както и отделни хора от Гърция. За разследването Атина е поискала помощ и от Скопие, но тъй като не е получила съдействие поискала съдействие от Европейската мрежа за съдебно сътрудничество – Евроджъст.

Електронното издание МКД от своя страна съобщава, че в Атина е започнало разследване на “Актор” за даване на подкупи и пране на пари. В доклада на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, публикуван във вестник “Kathimerini” се посочва, че договорът на “Актор” за строителство на магистрала в Македония е един от осемте случаи, в които гръцки бизнесмени са давали подкупи на официални лица в Македония, САЩ, Оман, Кипър и Алжир. От организацията са разкритикували властите в Атина, че не предприемат никакви действия за тези случаи. Македонското електронно издание Плус инфо също информира за случая.

“Актор” спечели търга за строителството на участъка от магистралата с цена от 55.98 млн. лева – почти два пъти по-ниска спрямо прогнозната стойност на проекта. Компанията обясни това с доставките на инертни материали от Гърция. Строителството обаче изостана, според гърците заради наложилото се изместване на инженерни мрежи. Компанията имаше и допълнителни финансови претенции – през пролетта на 2014 г. “Актор” получи 5,5 млн. лева заради изместване на газопровод, но Агенция “Пътна инфраструктура” не удовлетвори искането им за още 35 млн. лева заради липса на инертни материали, припомня изданието.

Пътната агенция дори обмисляше дали да не прекрати договора с Актор, защото през миналата година се разбра, че строителните дейности по отсечката са практически прекратени. Част от магистралата трябваше да е приключена още през лятото на 2014 година, а пусковият срок за цялото трасе беше към края на миналата година. През декември, след поредица от срещи и ултиматуми към строителя, Агенция пътна инфраструктура и регионалното министерство решиха гръцката компания да продължи да работи по проекта, като изпълнява проекта на етапи. Всеки един етап се контролиран и приема от АПИ.

Дейностите по трасето на магистрала “Струма” от Дупница до Благоевград се изпълняват по график, коментира наскоро регионалният министър Лиляна Павлова. Индикативният срок за завършването му е октомври тази година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *