post

30 км метролинии са открити за 10 г. Това отчете министър-председателят Бойко Борисов на официалната церемония по въвеждането в експлоатация на метрото до Летище София. Новата метротсечка беше открита на официална церемония в 10.00 ч. на метростанция “Летище София”  в присъствието на министрите  на транспорта, на околната среда и водите и на регионалното развитие, кмета на София, общински съветници и граждани, предаде “Фокус”. .

Премиерът изтъкна, че партията му е вкарал милиарди в инфраструктура, а 100 млн. лева са били заделени и отсечките на автомагистралите “Тракия” и “Хемус” ще бъдат ремонтирани.

На свой ред Йорданка Фандъкова отбеляза, че метрото е голяма придобивка не само за София, но и за цяла България, тъй като това е проект на партньорство и на екипна работа. Тя благодари на Европейската комисия, че дава проекта за пример. „Новопостроената отсечка е знакова, защото превръща метрото в мултимодален транспортен център, осъществявайки връзката между летището, Централната гара, автогарата”, подчерта столичният кмет.

Министърът на транспорта Ивайло Московски обяви, че е планирано финансирането на най-тежкия участък от третата линия на метрото – трасето от бул. „Янко Сакъзов” до кв. „Красно село”, който ще осигури връзката с другите две метролинии и ще обслужи няколко изключително натоварени от транспортна гледна точка райони на столицата. Стойността на проекта е около 800 млн. лева и включва 7,2 км ново трасе, 7 нови метростанции, изграждане на депо в кв. “Красно село” и доставка на 20 метровлака.

И министър Московски заяви, че за пореден път се доказало, че проектът за изграждане и разширение на столичното метро е един от най-успешните обекти, финансирани по ОП „Транспорт” 2007-2013 г. „През миналия програмен период бяха осигурени повече от 1 милиард лева за разширението на първия метродиаметър и цялостно изграждане на втория”, каза Ивайло Московски. Той допълни, че с тези средства са изградени 17 нови метростанции и 18 км нови метролинии, а в началото на месец май предстои пускането в експлоатация на още 2,7 км метролинии и 3 нови метростанции.

Участъкът от разширението на метрото от бул. “Цариградско шосе” до летището е част от етап III на “Проект за разширение на метрото в София”, включен в ОП “Транспорт” 2007 – 2013 г., с финансиране от Европейския фонд за регионално развитие и местно съфинансиране. Проектът е разделен на три етапа. Първите два с обща дължина 12.8 км и 13 метростанции бяха построени през периода 2009 – 2012 година.

Очаква се с новия участък на метрото да се превозват 45 000 пътници дневно и да се намали трафикът в района с 12 процента, както и да се спестят 8000 тона вредни емисии във въздуха.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *