post

Двукратен ръст в търсенето на луксозни къщи от страна на български купувачи се е увеличили два пъти, сочат данните от анализ на агенцията Лукс имоти. Основните райони на търсене в столицата са традиционно кварталите в полите на Витоша – Драгалевци и Бояна. В по-малка степен интерес се наблюдава и към Симеоново, Бистрица и Панчарево, пише Money.bg.

Клиентите с висок бюджет (който надхвърля 700 хиляди евро) се насочват към по-отдалечените части на града, възможно най-високо в планинската част и далеч от зоната на старите къщи на бившите софийски села.

Те бягат от райони със стари и занемарени къщи и недобра екология, резултат от използването на отопление с твърдо гориво през зимата и липсата на канализация.

Търсят се основно къщи със собствен парцел, дизайнерски интериор, архитектура от реномирани и доказани архитектурни бюра. Стремежът на хората, разполагащи с високи доходи, е да се заселят в къща със собствен двор, като това е предпочитано дори и пред луксозните пентхаузи в затворени комплекси, предлагащи всички възможни услуги.

„Големият недостатък на нашия столичен град е липсата на елитни квартали с традиции в строителството на престижни къщи и вили, каквито сме виждали във всяка една столица в Западна Европа и САЩ”, посочва Никола Стоянов, управляващ партньор в агенцията.

„За съжаление, изгледите в София да се обособят такива елитни зони, т.нар. “квартали на богатите”, за момента са неясни и вероятно това няма да се случи в близките 10 години заради неблагоприятната конюнктура на града, държавата и обществото”, посочва експертът.

Поради този факт заможните клиенти в София търсят места, които са наскоро застроени или купуват къщи в затворени комплекси и вилни селища, каквито вече се срещат в столицата и страната.

Други клиенти пък предпочитат да купуват парцели и със собствени средства да изграждат домовете си на тях.

В резултат на това свободните парцели в споменатите “витошки” квартали вече са на привършване, а цените им растат бързо. В бъдеще тенденцията в този сегмент от пазара ще се запази: предлагането ще бъде все по-слабо, а цените ще се повишават.

В района на София липсват елитни квартали с традиции в строителството на престижни къщи и вили, каквито са характерни за всяка една столица в Западна Европа.

Поради този факт заможните клиенти в София търсят места, които са наскоро застроени или купуват къщи в затворени комплекси и вилни селища, каквито вече се срещат в столицата и страната.

Други клиенти пък предпочитат да купуват парцели и със собствени средства да изграждат домовете си на тях.

В резултат на това свободните парцели в споменатите квартали вече са на привършване, а цените им растат. В бъдеще тенденцията в този сегмент от пазара ще се запази: предлагането ще бъде слабо, а цените ще се повишават.

„По мнението на нашите експерти, един от най-подценените райони, подходящи за къщи край столицата, е Банкя – район, който е не само добро място за живеене, но и балнеокурорт с традиции, паркове и чист въздух”, посочва още Стоянов.

Недостатъците на Банкя са разположението му до неатрактивната западна част на столицата и все още затрудненият достъп до центъра и южните части на града.

„Но на фона на всички други предимства на това софийско балнеоградче, ние сме на мнение, че тук има всички предпоставки в бъдеще да се строят фамилни домове за състоятелни и успешни млади хора от столицата”, според Никола Стоянов.

„Примери за развитие на семейни имоти за отглеждане на деца в подобни малки градове-предградия, в съседство с големи мегаполиси, има множество в Европа и по света. Имаме един много подобен пример за развитие на елитна жилищна зона в същата посока – градчето балнео курорт с минерални извори Бад Хомбург, намиращо се недалеч от Франкфурт на Майн се е превърнало в желания квартал за богати и известни, където цените на имотите дори надминават тези в центъра на мегаполиса”, посочва Стоянов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *