post

Френската компания Recife е готова да инвестира в придобиването на кожарска фабрика в България. Това стана ясно от среща на министъра на икономиката Божидар Лукарски със собственика на марката Стефан Арнал днес в Париж. Recife произвежда луксозни кожени изделия и аксесоари за цял свят – калъфи, колани, чанти, визитници и др. Компанията има предприятия във Франция и Испания, а в момента проучва фабрика “Пролет” в Димитровград.

“Искаме да разширяваме своята дейност с инвестиции в Европа, където можем по-лесно да следим производството и качеството”, заяви Стефан Арнал.

По думите му това е и основната причина да се насочат към България, а не към Китай и други страни от Азия, където работната ръка вече не е евтина.

На срещата министър Лукарски изтъкна, че България може да предложи добре обучени кадри и високо качество в кожарската индустрия. Recife са готови да възложат и на други български предприятия да бъдат подизпълнители за детайли към продукцията им – ципове, дръжки, щампи и др., информира Econ.bg.

Лукарски възложи на изпълнителните директори на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев и на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Мариета Захариева, които също присъстваха на срещата, да проучат възможностите кои наши фабрики могат да отговорят на изискванията на компанията.

Арнал изрази очакванията си, че стъпването на Recife в България ще привлече и други големи френски производители на кожени изделия.

Още една френска компания заявява интерес за инвестиране в България. Това е Декатлон, която обмисля инвестиция в производството на спортни стоки у нас. Компанията ще търси български партньори за производството на спортни стоки като велосипеди, раници, спални чували и каски. Компанията предвижда да отвори и два нови магазина – в Бургас и в София. По думите на регионалния мениджър, който отговаря за България Франк Блуменфелт, страната ни е привлекателна за инвестиции, икономиката е стабилна, а данъците благоприятни.

Сред секторите, които предоставят възможности за привличане на инвестиции и в които България има конкуренти предимства министър Лукарски посочи електроника и електротехника, информационни технологии, аутсорсинг, химическа и фармацевтична промишленост, машиностроене, транспорт и логистика, земеделие, туризъм и здравеопазване. Реални възможности за разширяване на френското инвестиционно присъствие у нас има в секторите енергетика, управление на води и отпадъци, изграждане на инфраструктурни обекти, хранително-вкусова промишленост и в частност биологично земеделие, лозаро-винарския бранш, фармацевтика, туризъм, информационните и телекомуникационни технологии и др.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *