post

Раздвижването на жилищния пазар и сериозният ръст на сделките през последните 6 месеца в големите градове на България за пореден път накараха хората, живеещи под наем, да помислят дали да не закупят собствен дом.

„Последните месеци все по-често наши клиенти искат консултация за ипотечен кредит, като целтта им е да преценят дали да закупят собствен дом или да продължът да плащат наем“, споделя Тихомир Тошев, управител на компанията за онлайн кредитни консултации CreditPoint.

„Периодично на пазара се появяват моменти, които карат хората, живеещи под наем, пак да прегледат възможностите да закупят собствен дом. Обикновено това са периодите, в които цените на наемите тръгват нагоре и семействата, живеещи под наем, искат да преценят дали със сумата, която плащат за месечен наем, няма да могат да изплащат собствено жилище,“ допълва Тошев, цитиран от economic.bg.

Наблюденията на консултантите са, че животът под наем се предпочита от по-младите хора, които са в началото на кариерата си и нямат достатъчно спестени средства за самоучастие и разходите по покупка на собствен дом.

Те все още не се чустват сигурни по отнощение на работата и доходите си, искат да са гъвкави, мобилни и да могат да сменят не само работата, но и града, в който живеят. За тези хора продължава да е по-изгодно да живеят под наем, за да могат да разчитат на тази мобилност и да не поемат по-сериозни финансови рискове, защото покупката на жилище и обвързването с кредит за 20 или 25 години е сериозна финансова стъпка.

Обратното – хората, които вече са се установили, направили са кариера, имат стабилни доходи и спестени средства, създали са семейство, все по-често взимат решение да закупят собствен дом.

За тях фактът, че жилището не е тяхно и не могат да правят значителни подобрения в него, са ограничения, които те предпочитат да избегнат, и затова по-често прибягват до закупуването на собствен имот.

Какво предлага обаче пазарът на имоти и наеми в момента? Средно в София едно двустайно жилище се движи като продажна цена между 55 и 60 000 евро, а пък наемите на подобно жилище са на нива между 280 и 350 евро, в зависимост от факта дали е обзаведено или не, къде се намира и как е поддържано през годините.

Това, което хората, които купуват жилище и търсят в повечето случаи, е вноската по кредита да доближава месечния наем.

Факт е, че вноската за кредит за покупката на подобно жилище варира от 300 до 400 евро месечно. Това най-често е с около 30-70 евро повече от плащания наем, но в момента хората, взели решение да закупят собствен дом, предпочитат дори да плащат малко по-висока вноска, но да станат собственици.

Това не само ще повиши стандарта им на живот, но ще им спести неудобствата от живота под наем – проблеми с наемодателите, неодобставата при смяна на наетото жилище и др, коментират експертите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *