post

Министерството на туризма подготвя законови промени, с които да се стане по-лесно изграждането на ски лифтове и ски съоръжения.

Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от БТА, след среща с представители на зимните курорти, концесионерите на лифтове и местните власти, в която е участвал и съветникът на министъра в областта на зимния туризъм Марк Жирардели.

Тя уточни, че ще се правят промени в Закона за туризма и в свързаните с проблематиката закони за устройството на територията, за собствеността и ползването на земеделските земи, за горите.

Очаква се до месец промените да са готови.

Николина Ангелкова отбеляза, че България е на едно от последните места по отношение на ски-инфраструктура.

Министър Ангелкова съобщи още, че този зимен сезон е бил успешен с ръст от 8,2 на сто по данни на НСИ, с 1,2 милиона туристи и приходи за периода декември – март от 640 млн. лева, което е с над 6 на сто ръст спрямо миналата зима.

Основният ръст на туристи е от Турция – с 30 на сто, което, по думите на министъра, дава основание съвместно с външно министерство да се стартира възможността визовите облекчения да се прилагат целогодишно, а не само за зимата.

Ръст се отчита и на туристи от Италия – около 20 на сто, Германия – десет на сто, Австрия – осем на сто, Гърция – шест на сто, както и от останалите съседни на България държави.

Сред другите проблемни области от бранша са посочили пътната инфраструктура, за което министърът ги е уверил, че това е един от основните приоритети на кабинета.

Поет е бил ангажимент за курорта “Боровец” за увеличаване на мощностите на електропреносната мрежа.

Деловите среди и държавата са се обединили около необходимостта от обща стратегия за маркетинга и предлагането, както и от това всяка година да има слоган за зимната кампания, коментира министърът.

Тя съобщи, че в края на юни на заседанието на Националния съвет по туризъм ще бъде приета националната програма за реклама за 2016 година.

Министърът информира, че съветникът й в областта на зимния туризъм Марк Жирардели е представил на срещата пътната карта по отношение на стратегията за развитието на планинския туризъм, която предстои да бъде завършена до края на годината или в началото на следваща.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *