post

Очаквам силно завръщане на англоговорящи клиенти на пазара на ваканционни недвижими имоти в България, главно англичани. Това каза Никола Стоянов, управляващ партньор на Лукс Имоти, по време на Шумът на парите.

Европейските купувачи вече увеличиха доста покупките на такъв тип недвижимости в България и тази тенденция ще продължи, според Стоянов, а пазарът в Англия е генерирал доста ресурси от продажби там и икономиката им върви добре, аргументира се експертът. Тази тенденция обаче е успоредна с отлива на рускоезични купувачи на ваканционни имоти за собствено ползване, които доминираха пазара през последните близо 4 години, пише Profit.bg.

Тенденцията там е негативна по разбираеми причини – войната в Украйна и кризата и изолацията в Русия правят клиентите неуверени в покупката, не само в България, а и навсякъде в Европа, където бяха активни, заяви Стоянов. От друга страна, все повече чужденци идват в България да правят бизнес. Те купуват градски имоти в големите градове основно, каза още Стоянов.

„Машината отново се е завъртяла. Клиентите страшно много се интересуват от покупка на ваканционни имоти в чужбина. Основен хит са главно Испания, Франция и Португалия, но хората просто не се сещат за България“, коментира на свой ред Полина Стойкова, изпълнителен директор на Бългериан Пропертис.

Това веднага трябва да ни накара да се замислим колко много работа има, за да успеем да върнем България там, където беше през 2004-2005 година“, отбеляза експертът. Стойкова смята, че това трябва да се превърне в една национална задача, тъй като не е по силите на една-две компании.

„Има огромен потенциал, защото англичаните имат страшно позитивно отношение към страната. Няма някакви спомени от миналото, които да ни пречат. Има хора, които са идвали тук през 80-90-те години на 20 век и си спомнят добри неща. Освен това цените в България са основен фактор. Няма друга страна в Европа, която да бъде конкурентна на страната ни по цена на имотите“, оптимистична е Полина Стойкова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *