post

Имаме идея какво трябва да се подобри и в следващите месеци ще работим за промени на законодателството с цел постигане на по-добър инвестиционен климат в страната. Това каза при посещението си в “Алкомет” АД изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев.

“С тази цел сме тук – за да видим добрите практики и да установим къде са проблемите. От опита на г-н Индже можем да се поучим много и се надяваме това да бъде и основа за подобряване на бизнес средата в България”, каза още той.

Според Янев е нужно облекчаване на административните процедури. “Правилото е, че администрацията трябва да действа предвидимо с цел изпълняване на основната формула за добър инвестиционен климат – ниска данъчна ставка и предвидимост на правилата”, заяви шефът на БАИ.

Той посочи, че за първото тримесечие на година е отчетено увеличаване на инвестициите от 3,5 пъти, в сравнение със същия период на 2014-та. “В цифри това означава, че за първото тримесечие на тази година имаме 318 млн.евро, докато миналата година инвестициите са 88 млн.евро”, каза Стамен Янев, цитиран от персцентъра на БАИ.

Янев съобщи, че в следващите месеци ще е факт електронен вариант на заявлението на Агенцията, с което се дава възможност на български и чужди инвеститори по електронен път да имат отворени часове за разговор с експерти на Агенцията. “Създали сме и неформален механизъм за диалог между институцията и бизнеса и този тип срещи, които провеждаме тук са в тази посока – набираме група проблеми, работим по тях и предлагаме законодателни предложения”, уточни той.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *