post

Голямата представителност на настоящия форум показва достатъчно категорично желанието на предприемачите и търговците от България и Русия за продължаване на активните отношения в икономическата област и преодоляване на негативните тенденции. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на откриването на бизнес форум, който се проведе в Москва, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката.

Участие във форума взеха представители на 40 български и близо 60 руски фирми.

„Очаквам настоящият форум да даде допълнителен импулс за активизиране на двустранните ни връзки в икономическата област“, посочи министър Лукарски. Той изрази надежда, че до края на настоящата година ще има конкретни положителни резултати, включително и преодоляване на спада в двустранната ни търговия. По негови думи форуми като този играят важна роля за подобряване на икономическите показатели в българо-руските отношения. Те предоставят и възможност на българските предприятия да установят полезни бизнес контакти.

Генералният директор на Руската агенция за подкрепа на малкия и среден бизнес (РАПМСБ) Виктор Ермаков допълни, че руските малки и средни фирми проявяват силен интерес да работят с наши предприятия. „От друга страна българските фирми могат да се възползват от редица преференции, давани от руската държава за МСП“, допълни той, като призова да се прави икономика от взаимен интерес, тъй като и двете страни се нуждаят от външни пазари.

По думите на Ермаков България е сред петте страни от ЕС, с които руският бизнес работи с най-голямо желание и след известно затишие двете страни могат да започнат нов етап в двустранните търговско-икономически връзки.

В рамките на проведения българо-руски бизнес форум изпълнителният директор на ИАНМСП Мариета Захариева подписа споразумение за сътрудничество с Московската федерация на предприемачите. Изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев представи инвестиционния климат в България и възможностите за вложения в съвместни проекти, които да дадат излаз на трети пазари извън ЕС и Русия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *