post

Имаме конкретни резултати и работим за енергийна ефективност във всички сфери. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на конференцията „Енергийна стратегия за Европа – диверсификация и енергийна сигурност”.

„От 2006 година до сега Столична община е инвестирала над 25 милиона лева за енергийна ефективност на сгради и общинска собственост. Над 95% от общинските сгради вече са с частични мерки за повишаване на енергийната ефективност, а над 100 сгради са с цялостни мерки за енергийна ефективност. От тях 76 сгради са училища и детски градини и са с цялостни мерки за енергийна ефективност. В някои училища в столицата пък са внедрени и системи за ВЕИ“, съобщи кметът, цитирана от “Фокус”.  По думите й вече има 32 договора, сключени между Столична община и сдруженията на собствениците по програмата за саниране. 50 сгради ще бъдат обновени по програмата за държавно саниране.

Вече има 13 детски градини, в които са изградени инсталации за възобновяеми енергийни източници, което намалява разходите и на самите детски градини. „С обновяването на тролейбусите, трамваите и автобусите в София имаме 15 процента намаления на използваната енергия. Вече са пристигнали всички 126 нови автобуса и предстои последните 11 да бъдат пуснати в експлоатация“, заяви тя.

„Политиката не е просто управленска позициия, политиката е сериозен план за действие“, каза в заключение кметът на столицата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *