post

За четвърта поредна година най-успешните български компании ще имат възможността да се съревновават в конкурса „Най-добра българска фирма”, организиран от Fibank (Първа инвестиционна банка). Желаещите да участват могат да попълнят въпросник на сайта на инициативата. Конкурсът ще приема заявки между 4 юни и 18 октомври 2015 г.

Тази година организаторите развиват конкурса, като представят нова категория – „Проектно финансиране на бизнес таланти”. С нейното включване се цели да бъдат подпомогнати млади българи с иновативни идеи, които се нуждаят от менторска подкрепа за създаване на бизнес план и стартово финансиране на проектите си. Участниците, които журито класира на първите три места, ще получат безвъзмездно финансиране от 15 000, 10 000 и 5 000 лева за реалното започване на бизнеса си.

За тази категория организаторите са подбрали специално жури, което се състои от доказани предприемачи, осъществили редица успешни бизнес проекти. Това са Пламен Ташков – собственик на производителя на бронежилетки „МАРС Армор”, Цветан Цеков – земеделски производител и собственик на „Яблена Натура”, и Венцислав Пенков – собственик на фирма „Национал 7″, която се занимава с производство на екопелети.

Задължителни условия за участие на фирмите в надпреварата са те да имат български капитал, български мениджмънт и да представляват българска марка. Тази година членовете на журито са решили да поставят акцент в конкурса на направените през последните 3 години инвестиции от фирмите кандидати. Инвестициите може да са в разширяване на производствените мощности, в разкриване на нови работни места или пък в подобряването на условията на труд и повишаването на професионалните познания на персонала. Очакванията на журито са по този начин да стане ясно, че българският бизнес не е забавил темповете си, а активно работи и се развива.

За три поредни години инициативата „Най-добра българска фирма” отбелязва нарастващ интерес сред българските компании. В последното издание на конкурса – през 2014 г., за приза се състезаваха 220 фирми, а очакванията на организаторите са през 2015 г. тази бройка да бъде надскочена.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *