post

Възможно е до няколко дни, а в най-лошия случай – до седмица-две, Европейската комисия да одобри последните две оперативни програми от новия програмен период 2014-2020 г. – “Околна среда” и “Региони в растеж”, съобщи вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев.

По думите му България би могла да усвои 92-93% от финансовата помощ за първия програмен период до края на тази година. Още миналата седмица в рамките на парламентарния блитцконтрол той обяви пред депутатите, че лично за него това би бил голям успех за страната, като подчерта, че нито една страна-членка няма да постигне 100% усвояване на парите от ЕС. Дончев отчете, че до края на годината страната ни трябва усвои още около 2 млрд. евро от ЕК, но част от тях вече са платени, така че реално остават за разплащане още около 1,4 млрд. евро.

“Дали е възможно тези пари да бъдат разплатени до последния евроцент? Това е една ужасно предизвикателна цел. Няма държава, която в първия си програмен период да е успяла да плати 100%.”, коментира той, цитиран от iNews. И допълни, че към момента раплащанията по стари оперативни програми за се движат според годишния план и се надява страната ни да приключи с максимално възможния резултат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *