post

В ход е и създаването на българо-румънски туристически информационен център в Китай. Toва каза министърът на туризма Николина Ангелкова, която се срещна с председателя на Китайската национална туристическа администрация (CNTA) Дзиндзао Ли, който е на работно посещение в България по нейна покана. Основна тема на разговора бяха възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество в сектора и конкретни мерки за повишаване обмена на туристи.

„В постоянен контакт сме с Министерството на външните работи и търсим всички възможности, както за облекчаване на процедурите за издаване на визи, така и за увеличаване на консулските ни представителства, при засилен интерес на вашия пазар“, подчерта Николина Ангелкова. Двустранните отношения в туризма имат отлични перспективи за разширяване и в контекста на Меморандума за разбирателство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), формат 16+1, допълни тя. По думите й се подготвя тур за журналисти и туроператори от Китай, които да посетят страната ни и да видят някои от най-големите ни забележителности.

Ще бъдат проучени и възможностите за създаване на Българо-китайска туристическа камара.

През миналата година България е била посетена от близо 16 хил. китайски граждани, което е над 30% ръст спрямо 2013 г. От тези визити близо 14 хиляди са били с цел туризъм. „Тази статистика показва постоянно растящия интерес на китайските туристи към България като атрактивна европейска дестинация. С общи усилия съм убедена, че за много кратък период от време можем да посрещаме по 216 хил. китайски туристи, а защо не и повече“, каза министър Ангелкова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *