post

Отсечката на третия лъч на метрото, която ще тръгва от Малък градски театър “Зад канала” и ще стига до ул. “Житница” в  кв. “Красно село”, ще струва около 370 млн. лв. Това стана ясно след отварянето на ценовите оферти на кандидатите да изграждат трите отсечки на новото 7-километрово трасе на подземната железница. Прогнозната стойност на трасето бе 410 млн. лв. В търга за изпълнител участват 14 обединения, а до края на месеца комисията ще обяви победителите, пише “Монитор”.

С най-ниски цени и с най-голям шанс да сключат договори са фирмите “Трейс груп холд”, “Балканстрой” и “Джи Пи груп”, а двупосочния тунел между всички метростанции ще се прави от турската Guermak. Опти­мис­тично къртицата ще може да копае тунела малко преди Коледа. Пътниците пък ще могат да се возят през януари 2019 г.

Централният участък ще има има 7 метростанции – “Зад канала”, Орлов мост, Попа, НДК, ул. “Г. Со­фийски”, при “Гешов” и “България” и до пазара на “Красно село”. След търга ще е ясно и дали ще останат средства за изграждане на още 1 станция – тази на бул. “Владимир Вазов”. Пре­сичането на третата линия с първата ще става при станцията на Софийския университет. Там третият лъч ще мине под тунела на първия. При НДК пък ще има връзка с втората линия.

 

По проект целият трети метродиаметър е от Горна баня до жк “Васил Левски”. За строителството му ще са необходими около 160 млн. евро. За тях все още не е осигурено финансиране. В двата края на линията са предвидени открити паркинги с по 650 места. При последната станция, която ще е под Околовръстния път, ще се направят входове и от страната на кв. Горна баня. С изграждането на третия лъч метрото ще обхване 60% от града и ще превозва по над 550 000 души дневно. Тогава метромрежата ще е дълга 56 км и ще има 51 станции. Почти на 40% пък е изпълнено разширението на втората линия с една станция до “Хладилника”. Тя трябва да е готова през юни догодина. Вече между 325 000 и 330 000 души пътуват всеки ден с метрото.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *