post

Ниските данъци и фискалната стабилност могат да привлекат гръцките компании да преместят бизнеса си в България. Това коментира в ефира на БНТ вицепремиерът Томислав Дончев. Той посочи, че като параметри на бюджета и дълга между България и Гърция няма нищо общо, тъй като заедно с Естония страната ни е сред най-малко задлъжнелите в Европа.

“България поддържа вътрешен дълг под 30% от БВП. Ситуацията е съвсем различна, тъй като гръцкият дълг е близо 200% спрямо брутния вътрешен продукт, тоест те дължат това, което цялата им икономика би изработила за година и десет месеца”, отчете вицепремиерът, цитиран от infostock.

Дончев предупреди, че евентуален фалит на Гърция би могъл да има и негативни ефекти за българската икономика.

“Фалит на държава, която е член на еврозоната, не е имало никога. Няма преки аналози, когато коментираме ситуацията там, но ще има трансграничен негативен ефект, когато икономиката на една съседна държава пострада”, каза Дончев.

По думите му референдумът, насрочен за 5 юли в Гърция, е опит на премиерът Алесис Ципрас да си спечели още време.

“Там има особено вътрешно противоречие. Заради мандата, с който е избран и обещанията, които е дал, той не е в позиция да приеме решенията на кредиторите”, смята Дончев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *