post

За първи път България ще има приета Национална програма за реклама през юли месец на предходната година. Проектът й вече е готов и бе представен от министъра на туризма Николина Ангелкова по време на срещи с бранша. В рамките на двудневното си посещение на Черноморието тя разговаря с представители на бизнеса и местната власт от Бургас, Несебър, Равда, Свети влас, Обзор, к.к. Елените, Созопол, Черноморец, Приморско, Китен, к.к. Дюни, Лозенец, Царево и Ахтопол, за да провери как започва сезонът и какви са проблемите по места.

“Сезон 2015 ще бъде труден, като към днешна дата, спадът може да бъде около 20%, основно заради очакванията ни за по-малко руски туристи”, каза министър Ангелкова. По думите й сезонът ще бъде много динамичен, основно на “last minute” продажби. Наблюдава се засилване на записванията, включително и от руски пазар, като предстоят два много силни летни месеца – юли и август.

“Това, което трябва да направим е да вземем мерки от сега, за да сме много по-конкурентоспособни за сезон 2016 г.” подчерта министър Ангелкова. Основен проблем поставен от бизнеса по места бяха концесиите на плажовете и начинът им на стопанисване. Министър Ангелкова информира, че има принципна договорка от следващата година концесиите да преминат към Министерството на туризма, като вече е създадена междуведомствена работна група, която подготвя това.

С влизането в сила на новата Наредба за категоризацията и прекатегоризацията на местата за настаняване и заведенията за хранене, която Министерството на туризма разработи, ще се детайлизират изискванията към тяхната дейност. Очакванията са регламентацията да ги направи по-конкурентни и по-рентабилни на туристическия пазар. С новата наредба за пръв път ще бъдат регламентирани и апарт хотелите. По този начин ще се прекрати практиката едно място за настаняване да предлага едновременно хотелска част и жилищни апартаменти за продажба, а дейността му да не е регламентирана. Новината бе посрещната с голям интерес от бранша в Приморско и Китен.

Според участниците в срещата Полша и Чехия се очертават като основни пазари за региона. “Созопол е основна дестинация в културно-историческият маршрут “Морските крепости на България”, който Министерството на туризма разработи. В него вече е включен и остров св. Анастасия при Бургас и предстои да бъде добавена крепостта в Ахтопол. Целта е да привлечем още по-голямо внимание към културно-историческия туризъм и повече туристи да комбинират морската си почивка с такива турове”, обясни министър Ангелкова пред бизнеса в Созопол.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *