post

До края на годината ще бъдат завършени 20 от регионалните системи за управление на отпадъци, които се финансират със средства от последния програмен период. До момента готовите са седем.

Това каза министър Ивелина Василева при откриването на Регионалната система за управление на отпадъците, която обслужва общините Габрово и Трявна.

Три от тези системи са рискови, но министър Василева изрази увереност, че и там ще бъдат ускорени дейностите по реализацията им. Тя уточни, че става въпрос за Ямбол, Бяла (Русенско) и Разлог. 41 стари депа ще бъдат закрити до края на 2015 година, ако проектите за новите се изпълняват в срок.

Най-критични са проектите, при които има обжалване на оценката за въздействие върху околната среда – Провадия, Дупница и Благоевград.

Министър Василева отхвърли съмненията, че новите регионални системи за управление на отпадъците ще доведат до увеличение на таксата за населението.

Спорен нея тези проекти са шанс за общините да подобрят начините, по които се използват средствата или да намалят таксите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *