post

Има много голям спад на туристи от Европейския съюз, които ще посетят това лято България. Намалението е с около 300 хил. души. Towва отчете Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори, цитиран от Агенция „Фокус”.

По страни имаме стабилизация на пазара в Германия, което е сравнително добър показател, но е единственият успокояващ. От Гърция спадът на туристите е с 50 %, от Испания, с 12 %, от Италия с над 35%, от Холандия с над 40 %.

От Румъния също е регистриран изключително голям спад с над 50 %. Тоест над 110 хил. румънци тази година са преминали транзит през страната на път, вместо да останат в България. От Франция туристите са с 50 % по-малко, от Сърбия, с близо 60%. Това са много сериозни спадове, отбеляза Байков.

Той обясни, че намалението на туристите е съпроводено с още по-неприятната тенденция на опити да бъде компенсирано с ценови промоции.

Това допълнително нагнетява напрежението и определено не повишава оборотите в туристическия сектор. Тази политика предопределя и ниската цена на туристическия продукт, с който ще стартира 2016 г., подчерта Байков.

Загубите са за всички, защото това, което не се реализира като туристически поток през туроператорите, се реализира и във всички останали сегменти. Над 80% от туристическия поток към България е във формат организирани туристически групи, заяви Байков.

За първото полугодие общият спад на пътуванията в туризма според официалните данни на НСИ е 16 %. Това са около 280 хил. туристи.

Байков посочи, че отсъства какъвто и да е маркетинг и реклама към крайни клиенти, както и съответстващите стимулиращи мерки в пазари като Германия, Великобритания, Швеция, Италия, Испания, Франция, Сърбия, Гърция и Македония.

Трудно е да се каже дали се очакват фалити на туроператори, защото този спад не се наблюдава за първа година. В цифри спрямо 2013 г. сред основните пазари Германия е със спад 13 %, Гърция – 35 %, Великобритания – 20 %. Това е тенденция, която сме наследили заради неудачни кадрови решения през последните години. Тази тенденция ще се задълбочи, ако не се предприемат мерки на ниво Министерски съвет, коментира Байков.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *