post

Кризата в Гърция не отказа туристите да прекарат почивката си в страната, като според последните данни на статистиката гръцката туристическа индустрия e на път да постави рекорд през 2015 г., съобщава „Катимерини“, цитиран от bTV.

Данни на централната банка, публикувани в понеделник, показват, че през първите шест месеца на годината, т.е. преди активния сезон, чуждестранните туристи са се увеличили до 7,56 милиона души, или 20,8% на годишна база.

Основната причина се крие в увеличения брой туристи от САЩ, Германия и Великобритания. Американците, посетили Гърция, са с 41,6% повече спрямо същия период на миналата година. Германците пък се увеличават с 23,5 на сто. В същото време секторът отчита спад на руските туристи с 60,6%.

Приходите от престоя на гражданите на САЩ в Гърция се увеличават с почти 33%, а от Великобритания – с 30%. Приходите от руските туристи намаляват с 63 на сто, показва още статистиката.

От гръцката Асоциация на туристическите предприемачи (SETE) коментират, че интересът към страната е породен от конкурентните цени спрямо основни световни дестинации, както и от по-евтиното евро спрямо другите валути, което привлича гражданите на страни извън еврозоната.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *