post

През 2017 г. емблематичната софийска улица „Граф Игнатиев“ ще се превърне в пешеходна зона като „Витошка”, но по нея ще се движат трамваи. Столичната община ще започне реализацията на проекта и цялостното обновяване на „Граф Игнатиев” от следващото лято. Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова по време на откриването на четвъртата дискусия на тема “Деветте пътя към еврофондовете: ОП “Региони в развитие”.

Проектът предвижда настилката на втората пешеходна зона в София да бъде различна от „Витошка“- изцяло от естествени материали и с дебелина минимум 8 см, докато по „Витошка” са двойно по-тънки.

В рамките на проекта ще бъде преобразувано и известното тържище за зеленчуци и плодове пред храма “Свети Седмочисленици”. Идеята е пазарът, който е на едно от най-оживените места в центъра, да не функционира от сутрин до вечер седем дни в седмицата, пише Новинар.

Сегашните сергии, които са разположени по права линия и така създават визуална преграда към църквата, ще бъдат махнати. На тяхно място ще бъдат монтирани нови, които са по-функционални и с по-модерна визия. Те ще бъдат разположени на островчета, за да се отвори пространство към църквата.

Вечер ще могат да се прибират, така че мястото да се освободи за пешеходците или да се ползва за някакво културно събитие. По подобен начин ще бъде преустроен и сегашният книжен пазар на пл. “Славейков”.

През есента градският парламент ще реши как да функционират преобразените тържища – дали от понеделник до петък в определени часове на деня или само в събота или неделя.

Кметът Фандъкова каза още, че до няколко дни общината ще предаде подготвените инвестиционни проекти за следващия програмен период. Разпределените средства за тях са около 240 млн. лв. „За София средствата са най-много, но да не забравяме, че тук живеят и работят 30 процента от населението на страната”, изтъкна тя.

Вече са разработени проекти за внедряване на енергийната ефективност на 24 училища и детски градини на територията на общините „Красна поляна”, „Надежда”, „Връбница” и „Илинден”.

Има готови проекти и за обновяването на два общински културни института. Те предвиждат театър „София” да се сдобие с нов дизайн на залата и фоайетата и да има ново ефектно осветление и акустика.

Ще бъде преобразен и общинският културен институт „Средец”. Ще се реконструира изцяло залата, която от години е много занемарена и неподдържана, и ще се направят допълнителни изложбени зали.

„По втория етап от проекта за интегриран градски транспорт сме включили обновяване на трамвайни линии, системи за управление на трафика и закупуването на нови трамвайни мотриси”, допълни още кметът.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *