post

Ново кръстовище на две нива –  на кръстовището на булевардите „Цар Борис III” и „Гоце Делчев”ще облекчи до две години натоварения трафик при пазара „Красно село” в София. Това съобщи зам.-кметът по транспорта Любомир Христов пред  “Новинар”.

Строителството на съоръжението ще започне през 2016 г. и ще е част от реализацията на проекта за изграждането на централния участък на третата линия на метрото. Той започва от театър „Зад канала”, минава през Орлов мост, покрай НДК, ВМА и стига до „Красно село”.

„Решихме да направим кръстовище на две нива, което да позволява колите, които се движат по „Гоце Делчев” и „Житница”, да минават директно по „Цар Борис III” без светофар.”, каза Христов. Целта е да се намалят задръстванията.

До края на тази година пък трябва да започне строителството на „висящата” естакада на кръстовището на булевардите „България” и „Иван Гешов”. В момента върви процес на придобиване на частните магазини, които се намират в безистена на подлеза там.

След като общината получи актовете за собственост на терена, ще бъде издадено и разрешението за строеж на естакадата. Тя ще струва 25 млн. лв. и е последната от 5 кръстовища на две нива. Срокът за изпълнението й е 11 месеца. Тя също ще се изгражда заедно с метростанцията от третия лъч, която ще бъде там.

По думите на Христов ще бъде осигурено частично преминаване през терена по време на строителството на двете съоръжения, а изцяло спиране на движението ще има за кратко време през идното лято.

Тогава ще се извърши и рехабилитацията на трамвайните трасета по „Дондуков”, „Джеймс Баучър”, „Козлодуй” и по „Витошка” – от бул. „България” до входа на Южния парк.

При обновяването им ще се монтират нови системи за обезшумяване. Христов каза и че по различни схеми за финансиране в близките 2,5 години ще бъдат доставени 50 нови трамвая в столицата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *