post

Швейцария за поредна година оглави класацията на Световния икономически форум, наречена “Глобалният индекс за конкурентоспособност”. Страната става най-конкурентоспособната икономика в света, след като през 2010 г. измести САЩ от първото място заради финансовата криза. След нея е Сингапур. САЩ са трети. Следват Германия, Холандия и Япония.

България заема далечното 54 -то място. Преди нас е Румъния, която в предходния индекс беше 59-а. Конкурентоспособността на руската икономика също се подобрява и от наш съсед в класацията преди, сега Русия е на 45-та позиция.

Проучването прави оценка на способността на страните да създават просперитет за своите граждани, съобщава Дарик. Освен това индексът се определя от продуктивността на дадена икономика и използването на наличните ресурси.

Глобалният индекс за конкурентоспособност също така отчита структурата на институциите, политиките и факторите, които определят устойчивите тенденции за икономически просперитет.

Според доклада основен фактор за конкурентоспособността са технологичните иновации, които са единственият начин в дългосрочен да се подобрява стандартът на живот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *