post

Въпреки изградените и изграждащи се магистрали и пътища, страната ни се оказва в задните редици по качество на инфраструктурата, показва доклад на Световния икономически форум. Според световната класация България заема незавидното 89-то място по отношение на качеството на цялостната инфраструктура сред общо 140 държави в света. Това, което буди учудване в класацията обаче е фактът, че железопътните пътища са ни по-качествени от шосейните, които са класирани на 99 позиция. По ЖП инфраструктура сме на 49 -то място Така пред нас се оказват страни като Камбоджа (94-то място), Танзания (92-ро място) и Ботсвана (71-во място) , а Бурунди е колкото нас (100-но място).

По отношение на пристанищната инфраструктура страната ни заема 84 – то място, позва докалдът, цитиран от Money.bg. Качеството на въздушния транспорт е оценено на 84-то място,  а по отношение на товароподемност (максималното количество товар) на самолетите (available airline seat km/week) сме на 82-ро място. Качеството на доставката на електроенергия е класирано на 84-то място. По абонамент към мобилни оператори сме 38-и, а по фиксирани мрежи заемаме 42-ра позиция.

Изглежда обаче високият стандарт в една страна не е най-големият показател за качеството на инфраструктурата му, показва класацията. Така развити страни като САЩ, Германия и Франция изостават в позициите си, изместени от страните от ОАЕ. А ето и топ 10 на страните с най-добре развита инфраструктура в света, според данните на СИФ, цитирани от Business Insider.

1. Хонконг

Въпреки че цялостната инфраструктура е класирана на трето място, Хонконг заема челната позиция по отношение на абонаментите към мобилни оператори и е втора по качество на доставките на ел. енергия. Качеството на пътищата и на пристанищната инфраструктура е на пето място в света, а на ЖП инфраструктурата и тази на въздушния транспорт – на трето.

„Хонконг продължава да води в инфраструктурата пред Сингапур, отразявайки изключителното качество на съоръженията при всички видове транспорт”, сочи докладът на Световния икономически форум.

2. Сингапур

Страната е първа по качество на инфраструктурата във въздушния транспорт и втора по развитие на пристанищната инфраструктура. Качеството на ЖП инфраструктурата е на осмо място, а на пътищата – на трето. Цялостната инфраструктура е четвърта в света. „Икономиката на Сингапур може да разчита на първокласна инфраструктура, прозрачна и ефективна институционална рамка и стабилна макроикономическа среда”, е записано в доклада.

3. Холандия

Страната е на първо място по пристанищна инфраструктура и на второ по качество на пътищата. Цялостната инфраструктура е класирана на пето място в света. „Икономиката на Холандия преживя малко, но общо подобрение и потвърди силното представяне на страната в области като образование, инфраструктура и институции през последната година”, според доклада.

4. Обединени арабски емирства

Държавата е на първо място в света по качество на пътищата и втора по инфраструктура на въздушния транспорт. Цялостната инфраструктура е класирана на втора позиция. „Отличната макроикономическа среда, силно развитата инфраструктура и силните институции осигуряват солидна база, а икономиката на емирствата е значително по-разнообразна от другите страни в Съвета за сътрудничество в Персийския залив”, се посочва в доклада на Световния икономически форум.

5. Япония

Железопътната инфраструктура на Япония е първа в света, а цялостната инфраструктура на страната е класирана на седмо място. Пристанищната инфраструктура заема 22-ра позиция, а тази на въздушния транспорт – 25-а. „Япония се възползва от отлично развита инфраструктура и една от най-здравите работни сили, с продължителност на живота от над 80 години”, според доклада.

6. Швейцария

Държавата е първа в света по качество на цялостната инфраструктура и на доставка на електроенергия. Швейцарската ЖП инфраструктура е на второ място, а качеството на пътищата е на девето. Пристанищната инфраструктура е чак на 47-о място. Качеството на инфраструктурата е намаляло след световната финансова криза.

7. Германия

Германия е на 11-о място по цялостна инфраструктура, на 13-о по качество на пътищата и на девето по железопътна инфраструктура. Качеството на пристанищната инфраструктура е класирано на 14-о място, а на доставката на електроенергия – 20-о. Според доклада, както в САЩ, така и в Германия качеството на инфраструктурата се е влошило след финансовата криза.

8. Франция

Франция е на десето място по цялостна инфраструктура. Страната е шеста по отношение на ЖП инфраструктурата и седма по качество на пътищата. Пристанищната инфраструктура заема 26-а позиция, а качеството на доставката на ел. енергия е на 14-о място.

9. Великобритания

Качеството на цялостната структура в Обединеното кралство е класирано на 24-то място. Страната е девета по качеството на доставките на ток, 29-а по качество на пътищната инфраструктура и 19-а по инфраструктура на въздушния транспорт. Железопътните мрежи на Великобритания са най-скъпите в Европа и при тях има постоянни закъснения.

10. Испания

Страната е четвърта по качество на железопътната инфраструктура. По отношение на цялостната инфраструктура Испания заема 14-а позиция. Качеството на пристанищната инфраструктура и тази на въздушния транспорт са класирани на 12-о място, а доставката на ел. енергия е на 24-то. Преди няколко години Испания премина през „безразсъдни публични разходи на зле обмислени проекти, които оставиха страната осакатена с дългове” и няколко „призрачни” летища, които са напълно неизползвани – като „Сиудад Реал”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *