post

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров направиха първа копка за строителството на Участък 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път. Участъкът  е с дължина 5,3 км. Отсечката започва след моста над река Какач и завършва при пресичането със Северната скоростна тангента. Стойността на договора е 101 999 866,66 лв. с ДДС. Изграждането се финансира от Оперативна програма „Транспорт“.

По време на официалната церемония министър Павлова отбеляза, че участъкът, макар и малък като дължина, е изключително важна част от основните пътни направления, които се строят в момента. „Това е едно от най-натоварените направления не само за столицата и Софийска област, но и за цялата страна, защото Западната дъга се явява кръстопът, който свързва изключително важни, натоварени и много тежки направления, защото от тук преминава целият транзитен трафик в направленията и връзката с ГКПП “Калотина” и магистралите “Хемус”, “Тракия” и бъдещата Северна скоростна тангента“, отбеляза регионалният министър. Тя добави, че строителството на Западната дъга е  много важна инвестиция за безконфликтно, безпроблемно и безаварийно преминаване на целия огромен транзитен трафик, както и за работещите и живеещите в района.

Вижте още: Пускат за движение лот 2 на АМ “Струма”

Министър Павлова отбеляза и символиката с числото 22. „На 22 август 2012 г. започна изграждането на Западната дъга, като срокът бе  22 месеца. Днес, на 22 октомври, макар и със закъснение, породено от забавянето на проектите от предишното правителство, даваме доброто начало на съграждането на нещо ново и завършваме един изключително важен и критичен участък”, обясни още министърът.

Реализирането на проекта се извършва по схема с фазиране. Строителните дейности започват с финансиране по ОП “Транспорт” 2007-2013 г., а завършването ще изплати по новата Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020. Министърът припомни, че на заседанието на Министерски съвет тази седмица е взето решение да се сключи договор и с подкрепата на управляващия орган на програмата да се осигури финансиране и от новия програмен период за довършването на обекта, за да се гарантира, че то ще бъде финансирано изцяло със средства от европейската солидарност в размер на  103 млн. лв.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *