post

Националният дворец на културата в София намери място в класацията на Financial Times (FT) за най-непрактичните сгради в света. Включването на НДК в тази ранглиста само по себе си е и реклама, и комплимент – все пак става дума за големи и важни здания. В подредбата на авторитетното издание влизат още централата на ФБР във Вашингтон (сградата Хувър), Европарламентът в Страсбург, музеят “Макси” в Рим, жп гарата Шинюку в Токио и др., пише в-к “Сега”.

Изданието описва НДК като едно от най-популярните места за събития в София. Сградата може да не е по архитектурния вкус на всеки, но е факт, че привлича едни от големите имена в изкуството. Ориентирането в нея обаче е трудна задача, защото прилича на лабиринт от слабо осветени коридори, мраморни стълби, ескалатори и зали. Отвън хората се сблъскват с неравните настилки и продължителните ремонти, които още не са довели до резултати, пише в статията на чуждестранния вестник.

Сградата в Страсбург, където заседават евродепутатите, пък е описана като “нещо като спортна арена отвън, а отвътре – объркващ лабиринт от вътрешни мостове, окачени пътеки, спираловидни стълбища и асансьори”.

Изданието пояснява, че понякога се получава конфликт между човешките представи за естетиката на сградите и физическото пространство и че всеки град си има такива примери, а много от бетонните колоси са “вдъхновили” демонстрации и жалби.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *