post

Пазарът на бизнес имоти се нормализира. Това коментира в предаването “Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Иван Велков, председател на комисията по професионална етика в Националното сдружение “Недвижими имоти” (НСНИ).

Според данните на консултантската компания Forton обемът на сделките с бизнес имоти възлиза на 97 млн. евро за периода от януари до края на септември, пише investor.bg.

Велков посочи, че през последните две-три години нямаше никакъв интерес към пазара на бизнес имоти, но той вече се възвръща.

Бизнесът се развива, а съвременните изисквания на корпоративния сектор налагат изграждането на сгради, които отговарят на всички световни стандарти, посочи той. Според него хората вече по-добре преценяват добре в каква сграда ще разположат бизнеса си.

Велков подчерта, че няколко по-големи сделки през последните месеци са акумулирали съществуващия резерв и в момента сме на прага на следващата нормална вълна сгради, които да поемат новото търсене.

По думите му България е започнала да развива съвременни проекти в сегмента на бизнес имотите със закъснение от около 10 години спрямо останалите държави от Централна и Източна Европа. Докато се “разгреем и започнем да се състезаваме” – завари ни кризата, вместо да имаме пълен цикъл от 10 години за реакция, коментира той.

Иван Велков посочи и дисбалансите на пазара. В София търсенето е много по-видимо, но има цели сегменти, в които се наблюдава свръхпредлагане. Причината – запасите не отговарят на търсенето, т.е. това предлагане ще остане латентно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *