post

България е сред най-спокойните страни за живеене в света, показва изследване на Института за икономика и мир за 2015-а. Страната ни е класирана на 32-о място от общо 162 включени в изследването държави.

Критериите, по които се подреждат страните, са общо 23. Сред тях са вътрешни и външни конфликти, разходи в сферата на отбраната, тероризъм, убийства, ръст на другите престъпления и други, съобщава iNews.

Според доклада, обобщаващ данните за 2014 г., 20 от 30-те най-мирни страни в света се намират в Европа. В рамките на Стария континент България се нарежда на 21-о място по мир или преди Италия, Латвия, Естония и Великобритания. Непосредствено преди нас пък са съответно Словакия, Румъния и Хърватска.

Най-мирната страна на континента за 2015-а е Исландия, следвана от Дания, Австрия и Швейцария. Част от първите 10 са и Финландия, Чехия, Португалия, Ирландия, Швеция и Белгия. Интересно е да се отбележи, че в световен мащаб класацията е почти в същия вид с малки изключения. Така например Нова Зеландия се включва на 4 място, Канада на 7-о, Япония 8-о и Австралия на 9-о.

Представянето на Франция и Белгия през настоящата година е значително по-лошо. При първата това се дължи най-вече на терористичната атака срещу екипа на списанието Charlie Hebdo. В дъното на класацията пък са съседна Гърция, Кипър, Косово и Македония. Най-размирната европейска страна за тази година е Турция.

Важна част от доклада е тази, в която се посочват икономическите последствия от насилието и войните по света. Така през миналата година например разходите са били в размер на 14.3 трлн. долара, които могат да се означат и като 13.4% от глобалния брутен вътрешен продукт.

Що се отнася до най-конфликтната страна в глобален мащаб през 2015-а, данните от доклада показват, че това е Сирия. Важен факт е, че преди нея са други държави от региона. Сред тях са Ирак, Афганистан и Южен Судан. Големи размирици са отчетени  и в Централна Африканска Република и Сомалия. Любопитно в случая е и че Русия също се възприема като една от най-размирните страни. Тя се класира на 152-о място, непосредствено преди Северна Корея.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *