post

 

Гърция е била третия най-голям чуждестранен инвеститор в България през 2014 г. Това показва годишният доклад на гръцкото посолство в София по икономическите и търговски въпроси, цитиран от онлайн изданието greekreporter.com.

Според доклада Гърция е изсипала в нашата страна 2,49 млрд. евро през миналата година, като единствено Австрия и Холандия са направи по същото време повече инвестиции. Това представлява лек спад спрямо гръцките инвестиции в България през предходните две години, като през 2012 г. те са били в размер от 2,75 млрд. евро и през 2013 г. – инвестиции за 2,58 млрд. евро.

Тези данни отразяват както годишните инвестиции, така и изтеглените средства от нашата страна.

Според БНБ през 2012 г. гърците са изтеглили от България 125,5 млн. евро, докато през 2013 г. техните нетни инвестиции са били за 67,5 млн. евро, а предварителните данни за 2014 г. показват нетен отлив на 30,3 млн. евро.

„Основните причини за привлекателността на България като инвестиционна дестинация за гърците са географската близост, ниското данъчно облагане, както и в някои случаи по-ниската цена на труда и по-ниските експлоатационни разходи”, се посочва в доклад по икономическите и търговски въпроси на гръцкото посолство в София.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *