post

По време на Световния конгрес за пътищата в Сеул 2015 беше приета декларация, дефинираща критични въпроси в областта на развитието на пътния сектор в световен мащаб. Чрез декларацията участващите министри определят приоритетите за развитието на пътния сектор и готовността за сътрудничество в няколко основни направления: устойчиво финансиране за изграждане и поддръжка на пътната инфраструктура, въвеждането на нови интелигенти технологии, минимизиращи екологичния отпечатък и подобряване на транспортната свързаност и безопасността по пътищата.

Чрез Декларацията министрите призовават Световната пътна асоциация (PIARC) и пътно-транспортни експерти, участващи в този Световен конгрес да направят всичко възможно за засилване на допълнителния обмен на технологии, в пътно-транспортния сектор, и в последващия работен цикъл в процеса на работа на Асоциацията.

Мерките за пътна безопасност са важен приоритет за нас. Това е едно от предизвикателствата, пред които сме изправени заедно с необходимостта от гъвкави финансови инструменти, за да се осигури по-добро качество на пътищата, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. В момента използваме винетна система и планираме процедура за публично-частно партньорство, за да я трансформираме в система, базирана на тол таксите. По този начин тези, които замърсяват повече, както и транзитният трафик, преминаващ през страната ни, ще плащат повече за пътищата, които повреждат, каза още Павлова.

Регионалният министър изрази подкрепа по отношение на декларацията. Според нея е добре, че има такъв документ, включващ различни коментари, защото е важно усилията за подобряване качеството на пътищата да продължат. Тя допълни, че усилията в тази посока трябва да бъдат обединени, независимо от това в коя част на света се намира дадена страна и призова за създаване на общи практики.

За пръв път в нашата страна разработихме специална софтуерна система за пътна безопасност, фокусирана върху спасяването на човешки живот, която е напълно безплатна за мобилни телефони, информира министърът. В случай на инцидент, при който сте в колата, специалното приложение, базирано на GPS система, автоматично чрез вибрация може да изпраща съобщения до полицията и спешната помощ, за да стигнат възможно най-бързо мястото на инцидента, разясни тя.

Пред участниците в конгреса Лиляна Павлова заяви, че България е готова да сподели своя опит по отношение на подобряване състоянието на пътищата и осигуряване на безопасност за пътуващите по тях, както и че очаква да видим какъв е опитът и предизвикателствата за другите страни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *