post

Южните райони на София продължават да привличат вниманието на купувачите, а новие проекти, които се реализират там са доказателство за възстановяването на пазара. Наред с това ставаме свидетели и на възобновени замразени жилищни проекти, които се радват на голям интерес. Това показват наблюденията на консултантската компания Имотека върху районите в близост до югоизточната дъга на града. Очакванията на експертите са активността в южните райони да нарасне с около 10% в следващата година, което ще рефлектира и върху цените. Нивата там вероятно ще се повишат с 5 до 10%, в зависимост от вида на предлагания имот.

„В годините непосредствено преди кризата най-активни опити за строителство имаше в райони като Манастирски ливади и Южни райони, Студентски град, Витоша, Кръстова вада. Днес редица проекти в тези райони се възобновяват, като немалка част от тях откриват купувачи преди Акт 16. Това е и причината да ставаме свидетели на ръст в активността, който ще се запази устойчив поне в следващата една година”, казва Георги Пейчев, мениджър в Имотека.

По думите му, районите в близост до южната дъга на София винаги са били престижни, но появата на двата готови лъча на метрото временно са „отнели” от интереса към тези квартали. Изчерпването на качествените имоти по линията на метрото, в комбинация с възобновяването на стопираните в кризата проекти, отново насочва пазарния интерес в южна посока.

Като пример за раздвижването в южните райони от Имотека дадоха с възобновеният проект Елизиум, бившият Winslow. Новите инвеститори са решили да запазят само три от предвидените в началото през 2009 г пет сгради за сметка на паркова среда, която е и акцентът в проекта. Елизиум е изграден с 50% зелени площи и едва 20% плътност на застрояване. В комплекса ще има 4 сгради, 3 от които вече имат Акт 15. Общият брой на жилищата е 268 – двустайни, тристайни и много стайни апартаменти.

Елизиум ще има широк пакет от екстри – супермаркет, заведение за бързо хранене, аптека, детска градина, СПА център. Собствениците ще имат 24-часова охрана и цялостна поддържка на комплекса, в т.ч. и озеленяване.

Комплексът се предлага на пазара от около месец, но 20 от апартаментите в комплекса вече са продадени. Едно от предимствата при покупка е, че парите, които купувачът дава, се усвояват едва при изповядване на ипотеката, т.е. така инвеститорът гарантира, че сумата няма да бъде похарчена без реално клиентът да е влязъл в собственост.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *