post

Пазарът на недвижими имоти ще става все по-атрактивен за българските и чуждите инвеститори през 2016 г. Това каза Мая Алексова, директор Финансиране в Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране в УниКредит Булбанк по време на конференцията за инвестиционни проекти и пазар на недвижими имоти BalREc. Тя обясни още, че настроенията на пазара могат да бъдат определени като умерен оптимизъм.

„Имаме достатъчно предпоставки да смятаме, че следващата година ще видим нови и качествени проекти при офисните и логистичените площи, както и при жилищните имоти“, прогнозира Мая Алексова, цитирана от Money.bg. Макроикономическата среда и очакванията за ръст на БВП през 2016 г. с 2.6% на икономическия екип на УниКредит Булбанк, както и намаляване на безработицата повишават търсенето на добри проекти. Допълнителен стимул за пазара ще дойде и от възстановяването на потребителските разходи и инвестициите през 2016 г. благодарение на няколко основни фактора. Сред тях са задържане на ниските цени на горивата, висок процент на усвояване на средства от европейските фондове и ролята на износа за българската икономика.

„Анализите показват, че близо 2/3 от новооткритите работни места са в едни от най-високоплатените сектори в България – изнесените услуги в сферата на ИТ, комуникации и бизнес услуги. Това ясно очертава тенденцията, че ще продължат да бъдат търсени подходящи офис площи за потребностите на бизнеса“, коментира още Мая Алексова по време на конференцията. Според нея обаче участниците на пазара трябва да се стремят към устойчиво развитие, тъй като именно това е урокът, който би трябвало всички да са научили от периода 2007-2008 г.

И през следващата година банките ще подкрепят добри проекти с разработен бизнес план. Но освен това фактори за взимане на решение за финансиране на конкретен проект ще бъде финансовата стабилност на инвеститора и достатъчно ниво на собствен капитал за устойчивото развитие на проектите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *