post

Постъпленията от концесионни плащания за морските плажове към края на ноември ще надхвърлят 11 млн. лв. Тогава е падежът за плащане на втора вноска от плащанията. Към днешна дата приходите от концесии са 8 376 950 лв. с ДДС, става ясно от данните на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Служителите на ведомството са извършили 233 проверки, като са съставени 42 акта на 31 плажа и са наложили глоби на нарушителите на обща стойност 944 000 лв. Сред най-често констатираните нарушения на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие са ограничен достъп до плажовете, неспазване на условието за 50% свободна площ, лошата хигиена, презастрояването с временни търговски обекти и влошаването на условията на околната среда като цяло, съобщава econ.bg.

През сезон 2015 г. най – драстични нарушения от страна на концесионерите са констатирани на плажовете „Слънчев бряг – север” ”, „Ахтопол – север” и „Обзор – център“. Тогава регионалният министър Лиляна Павлова неколкократно предупреди, че концесиите ще бъдат развалени. До такава стъпка обаче не се стигна, а нарушенията не бяха премахнати.

През лятото на 2015 г., поради множество оплаквания от страна на туристи, по Черноморието бяха предприети мащабни проверки от страна на МРРБ, които установиха драстични нарушения, включително и т.нар. „златен“ чадър за цена от 57 лв. на ден на плажа на „Слънчев бряг – север“ . На концесионера на последния плаж – пловдивската фирма „Сънинвест“ ООД, бе наложена глоба от 320 000 лв., която все още не е платена, въпреки законовия срок, информира БГНЕС. За последните 5 години същият наемател на плажа е глобен с общо 700 000 лв.

Причината за това е, че икономически е по-изгодно да не се спазват договорите, и с някаква част от постъпленията от нарушенията – предимно от презастрояване и от разполагане на чадъри на повече от 50% площ , да се плащат глобите, смятат от туристическия бранш. Тази практика е изгодна и за държавата, защото така към милионите от концесионни такси, в хазната влизат още и милион лева от глоби, както е тази година. Според представители на туристическия бранш, тази двойна игра сваля качеството и вдига цената на услугата за летовниците на нашето Черноморие от една страна, а от друга създава условия на неравнопоставеност на съвестните концесионери, които стриктно спазват договорите си и предлагат сянка и обслужване на плажовете на цена от 8 до 12 лв. за шезлонг.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *