post

Пловдивската компания за недвижими имоти “Галакси инвестмънт груп”, която е собственост на основателите на “Винпром Пещера” Антон Щерев и Атанас Петров, иска да купи столичния хотел Hilton, съобщи КАпитал, позовавайки се на подадено пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) искане за разрешение на сделката.

Смяната в собствеността на Hilton е втората поред само в рамките на две години. През есента на 2013 г. петзвездният хотел беше купен от Спас Русев от изпадналата в тежко финансово състояние ирландска компания Quinn Group. Платената тогава цена беше 24 млн. евро, което направи сделката най-голямата на имотния пазар за 2013 г. Няколко месеца по-късно, през пролетта на 2014 г., собствеността беше формално прехвърлена в регистрираната в Лихтенщайн “Расасо анщалт”. Тя е и компанията, върху която в момента “Галакси инвестмънт груп” иска да придобие контрол.

Пловдивската строително-инвестиционна група вече има опит в туристическия сектор, като в портфолиото й от хотели и ваканционни комплекси влизат Royal Beach Barcelo, Royal Sun, Oasis VIP Club и Majestic Beach Resort в Слънчев бряг. Другият фокус на дружеството е в Пловдив, където има жилищен и офисен проект. Според консолидирания отчет на групата тя има 36 млн. лв. приходи през миналата година и печалба от 1.9 млн. лв. Активите са оценени в баланса на 230 млн. лв. Извън “Галакси” Щерев и Петров контролират “Агрион” (втория по големина собственик на земеделска земя в страната), производителя на алкохол “Винпром Пещера” и на цигари “КТ интернешънъл”.

От купувача не разкриват цената на сделката, но посочват, че ще финансират придобиването с банкови заеми. “Плановете ни по отношение на Hilton – София, включват запазването на търговската марка и развитието на безспорно успешния бизнес модел на хотела”, казват още от “Галакси инвестмънт груп”. Хотелът се управлява по силата на 20-годишен договор с веригата Hilton, който бе подписан при завършването му през 2001 г. Новият собственик възнамерява да запази и досегашния мениджърски екип.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *